Η κορτιζόλη, γνωστή ως η «ορμόνη του στρες», είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, αλλά όταν παραμένει αυξημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ευτυχώς, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και να βελτιώσουν τη γενική μας ευεξία. Ακολουθούν 10 τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση της κορτιζόλης.
- Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν την αντίδραση του οργανισμού στο στρες, ρυθμίζοντας την παραγωγή κορτιζόλης.
- Πράσινο τσάι: Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα στρες και κορτιζόλης.
- Αβοκάντο: Πλούσιο σε υγιή λιπαρά και κάλιο, το αβοκάντο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας την παραγωγή κορτιζόλης.
- Σπανάκι: Πλούσιο σε μαγνήσιο, το σπανάκι βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στη βελτίωση της διάθεσης.
- Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνη Β6, που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση της παραγωγής κορτιζόλης.
- Λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός): Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα λιπαρά ψάρια μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης.
- Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα και τα καρύδια περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στη μείωση του στρες και της κορτιζόλης.
- Γιαούρτι: Τα προβιοτικά στο γιαούρτι βοηθούν στη ρύθμιση της κορτιζόλης και ενισχύουν την υγεία του εντέρου.
- Μούρα: Τα αντιοξειδωτικά των μούρων μειώνουν την οξειδωτική πίεση και τονώνουν τη διάθεση.
- Πορτοκάλια: Πλούσια σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια μειώνουν την αντίδραση του οργανισμού στο στρες και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.
Η προσθήκη αυτών των τροφών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη φυσική διαχείριση των επιπέδων κορτιζόλης και στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.