13.6 C
Athens
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Vegan Γύρος: O χορτοφαγικός γύρος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον κανονικό

Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλά για εκείνους που ακολουθούν φυτοφαγική ή βίγκαν διατροφή, η παραδοσιακή εκδοχή με κρέας δεν είναι επιλογή. Ευτυχώς, ο βίγκαν γύρος αποτελεί μια εξαιρετική και νόστιμη εναλλακτική, η οποία μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

souvlaki 1

Υλικά:

  • 200 γρ. σόγια (ή λευκό τόφου), κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι κατά προτίμηση
  • 4 πίτες για γύρο ή σάντουιτς
  • Φρέσκα λαχανικά για γαρνίρισμα (ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, αγγούρι)
  • Σος ταχίνι ή σος σκόρδου για σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του Τόφου ή Σόγιας:
    Αν χρησιμοποιείτε σόγια, μουλιάστε την για 2-3 ώρες και στραγγίξτε καλά. Αν χρησιμοποιείτε τόφου, το κόβετε σε λεπτές φέτες.
  2. Μαρινάρισμα:
    Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, την ρίγανη, την πάπρικα, το κύμινο, το σκόρδο, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίξτε τις φέτες από το τόφου ή τη σόγια και αφήστε τα να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να απορροφήσουν τις γεύσεις.
  3. Ψήσιμο:
    Ζεστάνετε μια κατσαρόλα ή τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήστε τα κομμάτια του τόφου ή της σόγιας για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια.
  4. Συναρμολόγηση:
    Ζεστάνετε τις πίτες για γύρο σε ένα τηγάνι ή φούρνο. Στη συνέχεια, βάλτε τη σόγια ή το τόφου στη μέση της πίτας και προσθέστε τα φρέσκα λαχανικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι και μαρούλι.
  5. Σερβίρισμα:
    Ρίξτε τη σος ταχίνι ή μια σος σκόρδου για έξτρα γεύση και τυλίξτε την πίτα, δημιουργώντας το βίγκαν γύρο.

Souvlaki aux brochettes de poulet pain pita frites tzatziki et tomates 1 scaled 1 scaled

Αυτός ο βίγκαν γύρος είναι μια γευστική και υγιεινή εναλλακτική στο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, γεμάτος γεύση και ιδανικός για όποιον επιθυμεί να απολαύσει το αγαπημένο του φαγητό χωρίς να περιέχει κρέας. Είναι ιδανικό για βίγκαν και χορτοφάγους, αλλά και για όλους εκείνους που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος στην καθημερινότητά τους.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα