Αν μια συνταγή απαιτεί να αφαιρέσετε τα κοτσάνια των μανιταριών, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε αν αυτό είναι ένα απολύτως απαραίτητο βήμα. Και, αν είναι δυνατόν, αγνοήστε τις οδηγίες και αφήστε τα, για να εξοικονομήσετε χρόνο και σπατάλη. Το καπάκι και το κοτσάνι είναι ουσιαστικά το ίδιο. Και τα δύο είναι εξίσου θρεπτικά και νόστιμα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οτιδήποτε, από duxelles μέχρι σούπα.
Ωστόσο, τα κοτσάνια μπορεί να χαθούν πιο γρήγορα από τα καπάκια. Τα κοτσάνια από ορισμένα είδη, όπως το shiitake, σκληραίνουν επίσης με την ηλικία, οπότε αν τα δικά σας είναι ινώδη, ψιλοκόψτε τα και ενσωματώστε τα σε ένα πιάτο ανάμειξης.
Vegan κρεμώδης σούπα ταχίνι με μανιτάρια και λευκά φασόλια
Οι μίσχοι των μανιταριών, τα φασόλια και το ταχίνι ενώνονται για να δημιουργήσουν μια υπέροχη, βελούδινη υφή χωρίς να χρειάζεται κανένα γαλακτοκομικό ή τα καπάκια μανιταριών. Η σούπα είναι το απόλυτο γρήγορο φαγητό: θρεπτική, νόστιμη και πολύ γρήγορη. Αποφεύγω τους κύβους ζωμού, γιατί συχνά περιλαμβάνουν τεχνητά συντηρητικά και αρώματα που αλλοιώνουν την πραγματική γεύση των άλλων συστατικών.
Οι μίσχοι των μανιταριών εδώ φέρνουν ένα λεπτό αλλά πλούσιο άρωμα στη διαδικασία, αλλά αν θέλετε να ενισχύσετε τις μανιταρώδεις νότες, μερικά αποξηραμένα άγρια μανιτάρια θα πρέπει να κάνουν το κόλπο.
Συστατικά
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
- 50 γραμμάρια πράσινα πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 70 γραμμάρια κοτσάνια μανιταριών
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
- 5-10 γρ αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
- 2 κλωναράκια θυμάρι, φύλλα μαζεμένα
- 400 γραμμάρια λευκά φασόλια ή μπιζέλια
- 65γρ ταχίνι
- Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
Οδηγίες παρασκευής
- Σε ένα τηγάνι με βαριά βάση σε μέτρια φωτιά, βάζετε μια καλή κούπα ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, τα πράσινα πράσα, τους μίσχους μανιταριών, τις σκελίδες σκόρδου, τα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια, αν χρησιμοποιείτε, και τα φύλλα θυμαριού και σοτάρετε απαλά ανακατεύοντας περιστασιακά, για πέντε λεπτά.
- Προσθέστε την κονσέρβα με τα φασόλια, μαζί με όλα τα υγρά, μετά ρίξτε τόσο κρύο νερό για να τα σκεπάσει, αφήστε να σιγοβράσει ελαφρά και μαγειρέψτε για πέντε λεπτά.
- Ανακατεύουμε μέσα το ταχίνι και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσθέτοντας επιπλέον νερό, αν χρειάζεται, για να δημιουργήσουμε μια παχιά, κρεμώδη υφή.
- Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και σερβίρετε με προαιρετικά κρουτόν, σουσάμι ή za’atar και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.