Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε τα milkshakes, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Λαμβάνονται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρωινού. Πλούσια σε γεύση, τα milkshakes είναι χορταστικά και θεωρούνται και υγιεινά. Είναι όμως όλοι τους υγιείς; Θα μπορούσαν κάποια μιλκσέικ να βλάψουν την υγεία σας σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήσουν σε προβλήματα στο στομάχι και στο πεπτικό σύστημα; Ναι είναι δυνατόν. Επομένως, συνιστάται να γνωρίζετε τον τύπο του milkshake που καταναλώνετε και τα συστατικά του — κυρίως τα φρούτα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Πιστεύεται ότι αν συνδυάσετε γάλα με εσπεριδοειδή, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, μπορεί να σας προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κοιλιά.
Αποφύγετε να πίνετε αυτά
Σύμφωνα με ειδικούς συγγραφείς και προπονητές για την υγεία του εντέρου και της Αγιουρβέδα, ορισμένα μιλκσέικ φρούτων μπορεί να είναι ασύμβατα και να θεωρούνται τοξικά στη φύση τους. Είναι καλύτερο να αποφύγετε τα ακόλουθα:
- Milkshake λεμόνι
- Milkshake πορτοκαλιού
- Milkshake σταφυλιού
- Milkshake παπάγια
- Milkshake πεπόνι
Γιατί δεν πρέπει να τα καταναλώνετε;
Οι ειδικοί εξήγησαν ότι η κατανάλωση των προαναφερθέντων milkshakes μπορεί να προκαλέσει κράμπες στην κοιλιά σας και ακόμη και να προκαλέσει διάρροια και συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Πλούσιες πηγές βιταμίνης C
Οι ειδικοί επίσης λένε ότι αυτά τα φρούτα δεν είναι μόνο κιτρικά ή όξινα στη φύση τους, είναι επίσης πλούσιες πηγές βιταμίνης C. «Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C — επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ — είναι μια όξινη ένωση που μπορεί να προκαλέσει τις πρωτεΐνες στο γάλα να μετουσίωση και πήξη, οδηγώντας σε πήξη του γάλακτος», εξήγησε σε ένα βίντεο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα IBS, σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και αύξηση της τοξικότητας στο αίμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματικές διαταραχές, προειδοποίησε ο ειδικός.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τα ακόλουθα:
- Μήλα
- Μούρα
- Κεράσια
- Φράουλες
- ανανάδες
- Αχλάδια
- Γκουάβα
Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα φρούτα περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία αντιδρά με όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που οδηγεί σε μεταβολικά απόβλητα στο στομάχι μας. «Η μεταβολική αντίδραση μεταξύ των δύο ομάδων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει κοιλιακούς πόνους, αίσθημα καύσου, κράμπες, οξύτητα, διάρροια», προειδοποίησε.