Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι η τέλεια επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός των ζεστών και αρωματικών μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ, προσδίδει στην granola μια υπέροχη γεύση που ταιριάζει απόλυτα με την εποχή. Ταυτόχρονα, η granola είναι γεμάτη από θρεπτικά συστατικά, όπως βρώμη, ξηρούς καρπούς και μέλι, που προσφέρουν ενέργεια και είναι ιδανική για μια υγιεινή διατροφή.
Υλικά:
- 3 φλιτζάνια βρώμη
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα (ή άλλοι ξηροί καρποί της επιλογής σας)
- 1/2 φλιτζάνι ηλιόσπορους
- 1/4 φλιτζανιού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα (όπως κράνα ή σταφίδες) (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C και στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη βρώμη, τα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους, την κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ και το αλάτι.
- Σε ένα μικρότερο μπολ, ανακατέψτε το μέλι, το ελαιόλαδο (ή το λάδι καρύδας) και τη βανίλια. Προσθέστε το μείγμα υγρών στη βρώμη και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά.
- Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί και ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 10 λεπτά για να μην καεί.
- Όταν η granola είναι τραγανή και χρυσαφένια, βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
- Όταν κρυώσει, προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα (αν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε.
Η χειμωνιάτικη granola με μπαχαρικά είναι εξαιρετική με γιαούρτι, γάλα ή ακόμη και σκέτη ως σνακ. Τα αρώματα των μπαχαρικών δημιουργούν μια ζεστή και παρηγορητική γεύση που απολαμβάνεται σε κάθε μπουκιά. Είναι ιδανική για το πρωινό ή για ένα γλυκό και υγιεινό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.